Di., 03.12.2019

ZBAF_Kolloquium.jpg
PD Dr. Malte Spielmann

ZBAF-Kolloquium

“The dark side of the genome: non-coding mutations and human disease.” Over the past decades the search for disease causing variants has been focusing exclusively on the coding genome. This highly selective approach has been extremely successful resulting in the identification of thousands of disease genes, but ignores the 98% of the genome that is non-coding.

Recent studies have shown that mutations can not only affect genes but also modulate basic mechanisms of gene regulation. Non-coding mutations can alter the copy number of regulatory elements or modify the 3D genome by disrupting higher- order chromatin organization such as topologically associating domains. The impact of mutations on the 3D genome and on gene expression regulation has to be considered when interpreting the pathogenic potential of these variants. I will discuss how we aim to understand the role of non-coding mutations in human disease and investigate their effects on the 3D architecture of the genome. In order to achieve this goal, we are applying single cell and chromosome conformation capture techniques in vivo.

UW/H Humanmedizin-Alumnus PD Dr. Malte Spielmann (Max-Planck-Institut für molekulare Genetik, Berlin & Institut für Medizinische Genetik und Humangenetik der Charité, Berlin) kehrt zum ZBAF-Vortrag nach Witten zurück. Malte Spielmann studierte in Witten von 2003-2009 (Jahrgang 21) und promovierte an der Harvard Medical School und in Bochum. Von 2011-2013 war er klinisch-wissenschaftlich an der Charité sowie von 2010-2018 als Post-Doc am MPI für molekulare Genetik in Berlin und am Department of Genome Sciences der Washington University in Seattle, USA, tätig. Malte Spielmann habilitierte sich 2016 in Humangenetik an der Charité und ist zurzeit Gruppenleiter am MPI für Molekulare Genetik.

Termin :
Di., 03.12.2019, 17:00 Uhr
Veranstaltungsort:

Richtersaal (Raum 1.33), Stockumer Str. 10, 58453 Witten, ab 17 Uhr

Veranstalter:

Zentrum für biomedizinische Ausbildung und Forschung (ZBAF)

Eintritt:

kostenlos